Ugens Darling - Shirtings

Slået op af Helene Juul den


Shirtings er betegnelsen for den type stoffer som mandeskjorter var lavet af samt små pigers kjoler; en ofte lys baggrund (kridhvid, råhvid, creme og beige) med små motiver som blomster, prikker, striber, tern mm.
 
Her er et par billeder af nogle af de nyeste shirtings vi har fået i butikken
 
Kollektionerne på øverste billede er "Somerset Shirtings" af Julie Hendricksen & Nancy Gere for Windham og "Margo's Favorite Shirtings" af Margo Krager for Newcastle Fabrics  og på det nederste billede "Toasted" af Jo Morton for Andover Fabrics.
 
 
på det nederste billede her har der også lige sneget sig et eksempel på toile med, endnu et uundværeligt stykke stof i ens repro-stash, som jeg tidligere har portrætteret under "Ugens Darling" temaet.
 
Shirtings er UUNDVÆRLIGE, hvis du gerne vil sy quilts, der ser gamle ud ... på den rigtige "autentiske" måde. Jeg ELSKER dem og har altid et stort udvalg i butikken af denne type.

 

Shirtings var faktisk populære i det meste af 1800-tallet. I starten af 1800-tallet (før Civil war) var der ikke så mange af den type stoffer, som vi i dag vil betegne som "shirtings" = den slags stof, som mænds skjorter var lavet af, men man havde mange af de såkaldte "light grounds"; småmønstrede stoffer med lys baggrund. Ofte var stofferne holdt i få farver; f.eks. rød, pink, blå eller brun på lys baggrund - og ofte var printet udført i den såkaldte "Foulard-stil". Motiverne kunne være prikker, geometriske figurer eller blomster og bær, som dette smukke eksempel fra kollektionen "Margo's Favorite Shirtings" fra Helene Juul Designs netbutik
 
I perioden 1860-80 begyndte små "conversational" motiver som insekter, maritime motiver som f.eks. et anker, hestesko og syredskaber mm at blive populære. På dette tidspunkt var motiverne lidt større og med større mellemrum end de senere kollektioner. Der var også på dette tidspunkt en tendens til at trykke disse motiver i rækker, der gik i samme retning (f.eks. diagonalt på stoffet) og ofte var der flere farver i hvert print. Som f.eks. i dette eksempel, der stammer fra moda kollektionen "Bar Habor" og som også fåes i butikken
 
Blomster og geometriske figurer som striber mm gik dog aldrig helt af mode.
 
fra kollektionen "Itsy Bits Stripettes"

 


I perioden 1880-1910 var printene mere "urelgelmæssige" og ofte kun printet i én farve (sort, blå, rød, pink, brun eller grøn); som regel på hvid/lys baggrund. I denne periode var det hovedsageligt geometriske figurer, prikker og striber, som var populære, som i denne noget shirting med violet print fra kollektionen "Shenandoah"
 
 
Her er et par eksempler på nogle antikke quilts, hvor der er brugt shirtingsstoffer
 
4-patch quilt fra ca. 1880
billede lånt her
 
Tumbling block quilt med stof fra perioden ca. 1880-1910
billedet lånt her
 
Her er et typisk eksempel på et one-patch design, denne med simple kvadrater, hvor der er brugt mange shirtings. Denne quilt stammer fra slutningen af 1800-tallet/starten af 1900-tallet
 
 
et close-up billede
begge billeder lånt her
 
Her er et billede af nogle såkaldte "cutter pieces", altså nogle "fragmenter" af en quilt(top), der enten er fundt således eller er klippet op (deraf navnet) og solgt i mindre dele for at få mest muligt ud af det. Der er mange mennesker, der er interesseret i at få fingrene i antikke quilt og antikke stoffer.
billede lånt her
 
Prøv f.eks. at se denne nye dukkequilt syet med antikt/vintage stof
 
 
Et andet eksempel er denne smukke Hour Glass dukkequilt syet af den kendte quilter og historiker Ann Hermes, der ligeledes syr af antikt stof.
Se flere eksempler på Ann's blog

Del dette opslag



← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.