Om Helene Juul

Quilter's profile - lidt om mig

"Den personlige udfordring ligger ikke længere i at finde nyt under solen.
Langt snarere at finde ind til sit eget udtryk ved hjælp af alle tiders motiver, mønstre, metoder og teknikker."
Citat: Ida-Marie Olsen, tekstil designer

Helene Juul

Seminarieuddannet håndarbejdslærer
Designer, underviser & skribent

Min baggrund og min profesion:

Det er altid så svært, når man skal fortælle om sig selv, for hvad er man egentlig for en størrelse? Alle mennesker indeholder jo en masse forskellige sider og facetter ... og hvor skal man egentlig begynde ... og ikke mindst ende?

Jeg er født i 1968 i Søborg, Danmark og har levet det meste af mit voksne liv i og omkring København. I sommeren 2002 startede jeg på et helt nyt kapitel af mit liv og rykkede børn og "teltpæle" op og flyttede til Jylland, hvor jeg kastede mig ud i min 2. mellemlange uddannelse og begyndte at læse til lærer på Århus Dag- og Aftenseminarium. I dag er jeg uddannet folkeskolelærer, bor jeg i Kolt, 14 km syd-vest for Århus og arbejder på en skole i det sydlige Århus efter i et par år at have arbejdet på Nordgårdskolen i Gellerup, Danmarks eneste skole med 100% to-sprogede elever.

Håndarbejdslærer fra Håndarbejdets Fremmes Seminarium 1999
1. Specialefag Broderi
2. Specialefag Maskinstrik

Afgangsopgaver:

 • Broderi: "Middelalder-inspirerede Tekstiler" - en opgave om gobeliner og stramajbroderi.
 • Strik: "Børnestrik i Middelalderstil" - inspireret af det givne emne "Kirker i Danmark"

Jeg har efterfølgende taget en uddannelse i Grafisk Præsentation, da computeren er et vigtig arbejdsredskab i mit daglige arbejde, både som en teknisk hjælpemiddel, når jeg tegner og finder på kreativt, men også som en redskab til at få formidlet mine designs i en pæn "indpakning" - og som her via min hjemmeside :-)

Og i 2004 afsluttede jeg en Merit-lærer uddannelse med linjefag i dansk og engelsk fra Århus Dag- og Aftenseminarium og fik mit første job som folkeskolelærer på en skole i Århus Vest, Nordgårdsskolen, som er Danmarks eneste folkeskole uden etniske danske børn.

Jeg har siden 1995 undervist freelance i forskellige kurser og work-shops, fortrinsvis inden for patchwork samt dsign og farvelære, hvilket efterhånden har ført mig "land og rige" rundt til lokalgrupper, forretninger, nationale og internationale træf.

I 2002 fik jeg første gang publiseret et værk i det norske Quiltemasinet og siden har jeg været heldig at arbejde freelance for dette blad, hvortil jeg laver quiltdesigns samt skriver artikler om bl.a. quilthistorie, som er min store passion. Har desuden også haft både designs og artikler publiseret i DPF's medlemsblad Kludemagasinet og i foråret 2004 (nr. 19) bragte det franske blad Magic Patch en feature om mig. Jeg skriver på en bog om patchwork og farvelære og er i det hele taget meget fascineret af form og farver, mønstrer og tekstur. Min seneste bladmæssige samarbejdspartner er det danske Håndarbejdsbladet, i tråd med tiden, for hvem jeg i år (2006) laver et antal mini-kurser; små korte trin-for-trin beskrivelser af forskellige patchworkteknikker.

Kurser

31. marts 2007 blev jeg "frue i eget hus" i det jeg fik mig et dejligt lokale i Hørning, som jeg bruger som kombineret kursuslokale & butik. På mine kurser ønsker jeg først og fremmest at give deltagerne lyst og mod til at finde sit eget udtryk og dermed skabe egne ting uden at behøve at bruge færdige mønstre eller modeller som forlæg. Netop der-for finder du ikke hos mig særlig mange af den type kurser, hvor underviseren møder op med én model, som kursisterne så kopierer.

Jeg ønsker at videregive min egen glæde ved pw-syning og især min store fornøjelse med sammensætning af stoffer og farver. Netop derfor er farvelære og teorierne bag dette altid "med i tasken", når jeg underviser. Desuden er mit mål altid at videregive gode basis-færdigheder indenfor patchwork & quilt og de forskellige former for teknikker, der findes. Her kommer min pædagogiske uddannelse som håndarbejdslærer mig til god nytte.

Hvis du eller din quiltegruppe er interesseret i, at se, hvilke kurser, jeg kan tilbyde, så kig under kurser. Mit kursusprogram kan desuden downloades som en pdf-fil. Du kan også se billeder fra nogle af mine workshops på kursus-siden.

Mit udtryk og hvor jeg finder min inspiration

Jeg betragter mig ikke som "Artquilter" eller kunstner som sådan ... skønt stort set alt jeg laver udspringer i og fra mig selv. Derimod opfatter jeg i langt højere grad mig selv som designer og som formidler/ underviser. Ligesom alle andre bliver jeg selvfølgelig inspireret af de ting jeg ser rundt omkring mig, og mine "forbindelser" til det traditionelle - til historien - er tydelig, om end mit udtryk er mere "moderne" - ofte figurartivt og lidt naivistisk. Det kan være svært at sætte ord på de ting, man bare gør, men jeg vil gerne fortælle lidt om, hvad der rører sig i mig, hvad jeg interesserer mig for og ikke mindst, hvad der inspirerer mig til mine designs.

Jeg er meget fascineret af form, farve, mønstre og teksturer. De ting jeg laver er stort set altid noget, jeg selv finder på. Rent udtryksmæssigt har jeg dog mine rødder i den traditionelle form for patchwork; med blokopbygning og symmetri og bliver aldrig træt af patchworkens traditionelle elementer og mønstre.

Når jeg selv har designet, har det, som allerede nævnt, ofte et meget figurativt, lidt naivistisk udtryk .. altså noget, der ligner noget. Min inspiration finder jeg i de ting, jeg omgiver mig med og ikke mindst mine unger er gode til at udfordre mig til at finde på; sjove dyr og figurer f.eks.. Ellers oplever jeg det ofte sådan, at det er materialerne, der inspirerer mig ... farverne og mønstrene på stofferne samt naturligvis mit humør den pågældende dag :-)

Jeg oplever selv ... og mærker det ikke mindst på mine kursister, at når man har syet en vis årrække og udforsket alle de traditionelle blokke og måder at gøre tingene på, så får man lyst til at udforske sig selv og prøve sine grænser af ...

Mine interesser og lidenskaber

Jeg er meget interesseret i og fascineret af quilthistorie ... hvorfra stammer mønstrene, de sjove bloknavne ... og alle de (kvinde-) historier og skæbner, der ligger bag de gamle tæpper. Og når jeg rigtig skal hygge-sy ... altså lave noget, der ikke nødvendigvis skal komme "smør til brødet" ud af ... så foregår det ofte med reproduktionsstoffer og gamle traditionelle blokke.

De senere år har jeg dog med held formået at kombinere "business and pleassure" idet jeg har brugt min interesse for quilthistorie i jobmæssig sammenhæng ved at skrive et par historiske artikeler, som er blevet publiseret i Dansk Patchwork Forenings medlemsblad, Kludemagasinet, samt Quiltemagasinet, og i sommeren 2004 lancerede jeg et samarbejde med norske Wenche Wolff Hatling om bla. repro-abonnementer

Jeg har også lavet et menupunkt her på sitet, der hedder "Quilthistorie" . Der kan du læse mere, hvis dette emne også interesserer dig.

Ud over dette arbejder jeg på forskellige Månedsblok-projekter (BOM) for forskellige butikker. 

Artikler & designs der er blevet publiseret af eller om undertegnede og mine designs:

 • Quiltemagasinet nr. 4/02: Quiltdesign; "Blomstrende Hjerter", artikel "Kvinder & Quilts i krigstid" 
 • Kludemagasinet, 2002: Artikel; "Patchwork & Quilt før og nu"
 • Quiltemagasinet nr. 5/02: Quitdesign; "Halloween quilt"
 • Quiltemagasinet nr. 6/02: Quiltdesign; "Hjerte til julepost"(Cover), artikel "Fragmenter af historie"
 • Quiltemagasinet nr. 1/03: Quiltdesigns; "Windmill Stars" & "My Sweet Valentine"
 • Lappenyt, medlemsblad for Bergens Quiltelag nr. 70-75/03: Artikel "Patchwork & Quit, før og nu", en artikel med et historisk tilbageblik
 • Quiltemagasinet nr. 3/03: Quiltdesign; "My heart belongs to teddy" (Cover)
 • Quiltemagasinet nr. 5/03: Quiltdesign, "Lunchpose til skolebarnet"
 • Quiltemagasinet nr. 6/03: Quiltdesign; "Hurtige dækkeservietter til jul"
 • Kludemagasinet nr. 4/03: Quiltdesign; "Mola taske"
 • Quiltemagasinet nr. 2/04: Quiltdesigns; "Noahs ark" & "Årets Gang - mysteri medaljon projekt/forår"
 • Quiltemagasinet nr.3/04: Quiltdesign; "Årets Gang - mysteri medaljon projekt/sommer"
 • Quiltemagasinet nr.5/04: Quiltdesign; "Årets Gang - mysteri medaljon projekt/høst"
 • Quiltemagasinet nr.6/04: Quiltdesign; "Årets Gang - mysteri medaljon projekt/vinter"
 • Håndarbejdsbladet nr. 6/04: Min mola workshop på Fanø træf 2004 omtalt 
 • Quiltemagasinet nr.2/05:: Quiltdesign; "Forårsløber med hjertetulipaner" & artikel "Fanø Quiltfestival 2004"
 • Håndarbejdsbladet nr. 1/05: Quiltdesign; "Barokpude med italiensk quiltning og trapunto"
 • Håndarbejdsbladet nr. 4/05: Quiltdesign; "Tresidet thehætte"
 • Kludemagasinet nr. 4/05: Quiltdesign; "Så sødt som i gamle dage", slumretæppe 
 • Håndarbejdsbladet nr. 1/06: Mini-kursus i stamps, tulipan grydelapper
 • Håndarbejdsbladet nr. 2/06: Mini-Kursus i applikation m/vliesofix, vægophæng "Kaffe er livets vand"
 • Håndarbejsbladet nr. 3/06: Mini-Kursus i applikation m/frysepapir, dækkeserviet med æble 
 • Håndarbejdsbladet nr. 4/o6: Mini-kursus i håndsyning over pap, 6-kantet kaffeserviet
 • Håndarbejdsbladet nr. 5/06: Mini-kursus i skæreteknik & maskinsyning af patchwork, hjertepude 
 • Quiltemagasinet nr. 2/07: "Tæppe til flyvefærdig teenager"