Repro abonnement

 WJCC's Reproabonnement

Vi er Helene fra Danmark og Wenche fra Norge; 2 mønstredesignere og veninder med hver vores mønsterdesignvirksomhed & butik(www.helenejuul.dk & www.northernquilts.no), der - ud over at drive hver vores virksomhed - har slået os sammen. Sammen designer vi quiltemønstre med skandinavisk "sjæl" og har altså dette repro-abonnement, som du kan tilmelde dig/købe her.

Vi mener selv at vi har et særdeles godt og spændende produkt, som man faktisk ikke finder magen til nogen steder; med både quilt- og kulturhistorie, flotte stoffer og spændende mønstre … og oven i købet til en favorabel pris.

Reprostoffer er genoptryk af gamle eller antikke stoffer som designere og stofproducenter har set og fundet brugt på gamle quilts rundt omkring på museer. Det er fine småmønstrede stoffer, både i "rolige", dæmpede men også i mere skarpe farver.

Repro-abonnement, Info & betingelser

Repro-abonnementet består af 6-7 flotte reproduktionsstoffer med tilhørende quilt- og kulturhistorie og et flot mønster/oplæg til, hvad du kan sy af stofferne. Som abonnent modtager du 5-6 pakker pr. år. De bliver sendt ud med et par måneders mellemrum (afhængig af vores levering fra USA), og pris pr. pakke er Dkk 240,- . Porto kommer naturligvis oveni; for Danmark er det Dkk. 38,- INDENLANDS, eller i øvrigt efter postens satser.

Som abonnent ved man ikke på forhånd, hvad der er i abonnementspakkerne. Man kan ikke afmelde en pakke (som man f.eks. kan i en bogklub) ... abbonnementet kører indtil det bliver opsagt. Til gengæld binder man sig ikke til at tage et bestemt antal pakker eller være abonnent i et på forhånd aftalt tidsrum. Man kan afmelde sit abonnement til enhver tid … også lige umiddelbart før en udsendelse. Det er en af grundene til at vi kan holde så lave priser.

Quilthistoriedelen , der medfølger i pakkerne er ikke en kontinuerlig "historie", men små afsluttede kapitler som nemt kan læses uafhængigt af hinanden. Tekstsiden er nemlig inspireret af de pågældende stoffer. De mønstre, som vi har designet specielt til repro-abonnementet er i øjeblikket ikke udbudt til "løssalg", men vi går med tanker om at udgive dem i en eller anden form på et senere tidspunkt. Herunder kan du se, hvilke pakker, der hidtil er udkommet og på WJCC's hjemmeside kan du læse mere om de tidligere abonnementspakkers temaer.

Repro-stofkollektioner er - ligesom vanlige pw-stoffer - kun udbudt på markedet af producenterne i en ganske kort tid ... og de stoffer, som vi har brugt til mange af de første pakker er således allerede udsolgt, men vi vil gerne sælge tidligere udkomne pakker til nye abonnenter og vil derforsøge at rekonstruere disse pakker så godt vi kan, og finde stoffer, der ligner de oprindelige.

Send en mail til Wenche eller Helene og meld dig på!

1. Repro-pakke, "Civil War":

I august 2004 startede vi op med Wolff&Juuls reproabonnementet. Første pakke blev en fin stoffpakke med CivilWar-stoffer og et mønster på et vognteppe hvor disse stoffene er brugt.

Tekstdelen i 1. pakke handlede om, hvad reprostoffer egentlig er for noget, hvordan man datere gamle antikke quilts, og der var ligeledes en gennemgang af de mest vanlige stoffer og farver brugt til quiltearbejder midt i 1800-tallet, under den Amerikanske Borgerkrig.

2. Repro-pakke, Mourning Prints:

Denne pakke inneholdte sort/hvide/grå stoffer av typen ”Mourning prints” (mourning = sorg på engelsk). Mourning prints er ikke bare én type prints/trykk eller én farge, men består av flere forskellige farver og prints. Typiske mourning prints er sorte stoffer (ofte med ”hvidt” mønster) og ”hvide” stoffer med tæt sort mønster – og desuden alle mulige nuancer af gråt.

Mønstret der medfølger er på en lille selskabstaske"Den glade enke".

Quilts fra denne periode (slut 1800 tallet/start 1900 tallet) er ofte væsentlig mørkere end det vi så bare et par årtier før, f.eks. under Borgerkrigen. Eksperter peger på, hvordan ”store” betydningsfulde kvinders tab af ægtemænd har vært medvirkende til dette; den engelske dronning Victoria mistede sin ægtemand, Albert, i 1861 og ”bar sorg” resten af sit liv, og det skulle tilsyneladende være en af grundene til at disse såkaldte ”mourning prints” blev så populære – også blandt almindelige kvinder.

3. Repro-pakke, "China Blue".

Den pakke bestod af forskellige blå og grå stoffer - og vi kaldte den "China Blue", fordi vi fik associationer til gammeldags procelæn med blå glasur, men også fordi et af stofferne havde et orientalsk inspireret print. Det er svært at sige noget meget generelt om de stoffer, der var i denne pakke, da de stammede fra forskellige kollektioner og dateres forskelligt. Derfor valgte vi at koncentrere quilthistoriedelen om de 3 stoffer fra "Liberty Hill, Underground Railroad" kollektionen

Projektet i denne pakke var "køkken-relateret"; et lille billede til køkkenvæggen med syede "Broken Dish" blokke og en flot applikation af en tekande i kinesisk stil.

4. Repro-pakke, "Pionererne del 1 - "Nyt land"

Denne abonnementspakke var første del af en 2-deler, som kaldte ”Pionererne". Denne første pakke havde også undertitlen "Nyt land".

Vi ynder jo gerne at give vores abonnenter indblik i vores overvejelser og tanker i forbindelse med planlægningen af vores abonnements-pakker og de mønstre, vi designer til dem : Denne gang opstod tanken og ideen ved, at vi faldt for nogle "natur-stoffer" med græs og blomster fra kollektionerne "Lewis & Clark" samt "Tea dyed", begge fra Baum. Flere stofproducenter, herunder Baum, har i anledning af 200 året for de to opdagelsesrejsende Meriwether Lewis og William Clark’s ekspedition for at udforske og kortlægge den vestlige del af Amerika, fremstillet en flot stofserie. En del af disse stoffer indgik i denne pakke.

Lewis og Clark Ekspeditionen stødte på et stort udvalg af vildt dyreliv; buffalo, ulve og ikke mindst Grizzly bjørne. Og det er bla. af den årsag, at vi valgte at bruge den traditionelle quiltblok ”Bear Paws” til denne pakkes projekt.
Quilt- og kulturhistorie afsnittet handlede denne gang om "Pigeliv & Dukkequilts" - ligesom der var et afsnit om "Bear Paw" blokkens oprindelse.

5. Repro-pakke, "Pionererne del 2 - “Det lille hus på prærien”

Husker du bøgerne og Tv-serien om ”Det lille hus på prærien”? Bøgerne var populære, da vi var små piger, og Tv-serien blev indspillet en gang i 1970'erne. Laura Ingalls Wilder’s bøger har givet titlen og inspirationen til denne 5. pakke i repro-abonnementet, som handler om Pionererne i 1800-tallets USA.

Desuden er der bl.a. et afsnit om Pionerkvinderne og deres quilts. Det er historien om disse brave kvinder, vi ønsker at skildre; de som levede i dette grænseland ”The frontier” for enten et år eller to eller kom og bosatte sig permanent på de åbne vidder sammen med deres familier.

Inspirationen til denne pakkes mønster er Laura Ingall's elskede kludedukke, Charlotte. Vi kan kun gætte på, hvordan Laura’s elskede Charlotte så ud eller hvordan kludedukker i det hele taget så ud i slutningen af 1800 tallet, fordi de fleste er "gået til" ... slidt op, men vores Charlotte er vores fortolkning af en pionerdukke; klædt på næsten ligesom en lille pige dengang.

6. pakke,"Immigranterne 1. del -Udvandringen til Amerika”

Tidsperiode midten af det 19. århundrede — starten af det 20. århundrede. Husker du den svenske forfatter Vilhelm Mobergs (1898-1973) udvandrerromaner,som blev filmatiseret i 1970’erne med skuespillerne Max Von Sydow og Liv Ullmann i hovedrollerne som Karl Oskar Nilsson og dennes hustru Kristina? I årene 1846-1930 udvandrede 1,3 millioner svenskere fra Sverige; de fleste til Amerika. I denne pakke sætter vi fokus på ikke bare udvandringen fra Sverige, men også fra Danmark og Norge samt på det klassiske patchworkmønster log cabin. Stofferne der medfølger pakken er tidstypiske stoffer; shirtings i sort/hvid samt prints i madder og det medfølgende mønster er også i rejsetemaet, nemlig en toilettaske, som vi døbte "uglefar".

7. pakke, "Pre-civil war Amerika, ca. 1825-1865"

Denne pakke havde fokus på temaer som Amerikansk kvinde-historie, Den kvindelige livscirkel i quilts, mode & stil samt Tidlig Amerikansk textilproduktion. De medfølgende stoffer var gule og violette og mønstre var på en nydelig bordløber.

8. pakke "Immigranterne 2. del, The land of the free and the home of the brave”

Tidsperiode 1880’erne — 1920’erne. Pakken er 2. del af den historie, vi skrev i 6. pakke. Vores fokus lå i denne pakke på, hvordan det så gik immigranterne, når de var kommet igennem "nåleøjet" på Ellis Island. Der var også et afsnit om paisley mønstrets oprindelse. Stofferne i denne pakke passede til stofferne i pakke nr. 6; shirtings, madders samt en flot ternet/rutet. Det medfølgende mønstre blev i rejsetemaet og var en flot rygsæk.

9. pakke "Toiles & hexagoner, 300 års tekstilhistorie"

Den 9. pakke i WJCC's repro-abonnement (som er udsendt her i starten af januar) spænder vidt både kultur- og tekstilhistorisk. Vores fokuspunkter denne gang ligge på trykte bomuldsstoffer og i særdeleshed Toiles de Jouy, som i øjeblikket oplever en sand"revival" både indenfor boligtekstiler og patchwork. Desuden ser vi nærmere på de såkaldte charmquilts.

Denne pakkes projekt er mønstre til 2 forskellige puder. Vi har prøvet at lave puderne ”moderne” i facon og størrelse, og har udnyttet mulighedten for at lege grafisk med stoffenes farge og valører (lyst-mørkt) . Toile-stoffet ønskede vi at vise et større stykke af, så det kunne komme ordentlig til sin ret. Pudestørrelsen er 40x70cm, men mønsteret er enkelt at forlænge eller tilpasse til den pudestørrelsen DU ønsker!

10. pakke "Så sødt (og rødt) som i gamle dage"

WJCC’s 10.repro-abonnementspakke havde stof- og tekstilmæssigt temaet Redwork falder i god smag. Vi var selv vældig tilfredse med denne pakke … og ikke mindst med modellen og mønstret som følger med; en workshop-taske (veske), som du kan medbringe, når du går på kursus … eller skal på møde i din quiltegruppe. Tasken kan indeholde alt, hvad du behøver af sygrej, skæreplade mm.

Den kulturhistoriske del handler denne gang om kvinders kamp for rettigheden til uddannelse og job i det 19. og 20. århundrede.

11. pakke "Indigo & skolehus"

11. repropakke havde et sødt vægtæppe med skæve skolehuse i lækre indigostoffer! Den orginale skolehusblok har du måske syet før, så vi ville lave vores lidt anderledes og "up-to-date". Husene er som stamps/papirsøm, og Helene har broderet tal og bokstaver med en god engelsk sashikotråd.
Blå-hvide quilts var meget populære fra 1840-1930, men farvebetegnelsen blå dækker ikke bare over én men mange blå nuancer. Teksten i denne pakke beskæftige sig med disse blå/hvide quilts, farven indigo samt den blå farves symbolske betydning ... og havde også et afsnit om skolegangen på oldemors tid.

12. pakke 1930'ernes USA: "Use up, wear out, make do ... or do without"

Depressionen i 1930erne (på engelsk kaldet "The Great Depression") var en 10-årig periode med økonomisk lavkonjunktur i Nord Amerika, Europa og andre industrialiserede områder af verden. Det er den hidtil længste (og mest alvorlige) periode med lavkonjunktur endnu oplevet i den vestlige verden.

En af de meget karakteristiske ting ved denne periodes tekstile historie er de glade, klare multifargede mønstertrykk; hovedsagelig blomster og barnlige motiver på en lys/hvid baggrund, masser af pastel farver, men også tern/ruter, prikkker og striber. Ud fra de lækre klassiske stoffer med klare farger, har vi valgt at sy nogen sommerlige dækkeservietter og en matchende løber i fri skæreteknik & applikation. 30-talsstoffer går godt sammen med ensfarvet, så vi har kombineret stoffene med hvidt bleget musselin og en ensfarvet lyseblå.

13. pakke Mourning Prints II: “do not stand at my grave and forever weep”

Måske er det helt symbolsk … idet vi med denne 13. pakke vender tilbage til et af vores udgangspunkter; ”Mourning prints” og sorg, som vi første gang beskæftigede os med i WJCC’s 2. abonnementspakke, tilbage i 2004. Det er en pakke, hvis stoffer, emne og produkt (en selskabstaske) efterfølgende har givet os rigtig mange postive tilkendegivelser. Vi har derfor valgt, at tage emnet op igen. Vi ønsker selvfølgelig ikke blot at gentage os selv, men for de der HAR modtaget den første Mourning pakke, kan det ikke undgås, at der vil blive lidt ”overlapning”; især ifht. faktuelle oplysninger om denne typer stoffer + hele sorg-begrebet. Til vores første mourning pakke syede vi en (selskabs) taske - og det har vi så gjort igen. Denne gang en anden og mere praktisk model. Vi har valgt at bruge en 8-takket stjerne som var meget populær i quilts i slutningen af 1800-tallet/starten af 1900-tallet.

14. pakke Baltimore applikationer, 2007

Baltimore-applikation … og Baltimore quilts er et begreb i quiltverden … men hvad er det da for noget?

Baltimore er en havneby i den amerikanske stat Maryland, og Baltimore quilts referer til en bestemt type applikerede quilts, som blev skabt i og omkring Baltimore i det tidlige/midt 1800-tal. Betegnelsen ”Album” referer til de scrapbøger som var populære blandt unge piger i denne periode. Mange af disse Baltimore Album quilts har derfor signaturer og små inskriptioner; som f.eks. bibelvers. Som altid når vi beskriver en gammel teknik, en blok eller et motiv og derefter designet et mønster til vores abonnementspakker, ønsker vi ikke "bare" at kopiere og efterligne de antikke quilts og den pågældende periode, som inspirerede os. Vi prøver at fortolke og skabe nyt … i tråd med det gamle. Derfor giver vi her vores bud på et Baltimore projekt; et lille vægophæng til entréen, der kan byde venner og familie velkommen. Vi har valgt at arbejde bevidst med symboler ligesom på de oprindelige Baltimore quilts. Vi har valgt det ældgamle symbol for gæstfrihed, ananassen, samt symbolet for venskab og kærlighed; hænder og hjerter.

15. pakke ”Det er så yndigt at følges ad…”, 2007

WJCC har efterhånden vendt og drejet mange temaer i vores repro-abonnementspakker, men da vi diskuterede dette års temaer blev vi enige om at vi manglede et bryllupstema. Denne pakkes titel stammer fra en salme af samme navn, skrevet af den danske digter N.F.S. Grundtvig i 1855Vi var enige om at vores model til denne pakke skulle indeholde den traditionelle blok”Tree of Life”, livets træ. Der er da ikke noget mere livsbekræftende end et bryllup! Vi kiggede på mange antikke Tree of Life quilts og blokke og faldt pladask for et Amish tæppe fra Lebanon PA, fra 1880, som blev vores inspiration. Livets træ er et symbol på liv, kærlighed og vores tilknytning til jorden. Det er et symbol, der er kendt og brugt i mange kulturer og religioner igennem tiden. Kvinder har gennem alle tider udtrykket deres religiøse tro igennem deres håndarbejjde, således også i quilts ved at vælge mønstre og blokke med bibelsk reference. Livets træf er ofte nævnt i biblen og henfører specielt til syndefaldslegenden.

Vi tænker vores model brugt som en bryllupsgave, et vægophæng, hvor man f.eks. også ville kunne brodere brudeparrets initialer og bryllupsdatoen ind … eller f.eks. som et vogntæppe til en nyfødt … frugten af den ægteskabelige lykke!

16. pakke "Karamel medaljon I"

Med denne 16. pakke introducerer vi noget helt nyt! Alle de foregående pakker i voresabonnement har været små afsluttende projekter, men denne gang fik abonnenterne 1. del af et mønster på et større tæppe, som vi har kaldt "Karamel medaljon", inspireret af de farver & stoffer vi har brugt til projektet.

Pakken indeholdte 8 flotte stoffer fra forskellige repro-kollektioner; "Drewry's Bluff", "American Beauty", "Little Farmhouse" & "Old Sturbridge Village" og teksten havde afsnit om medaljon quilts, "Det 19. århundredes indflydelse på kvinders liv og tekstiler", "Det 19. århundredes tøj og textiler", "Det daglige arbejde" og "Symaskinen: Dronningen af alle opfindelser".

17. pakke "Karamel medaljon II, de inderste hemmeligheder"

Vi var vældig glade for den fine respons 1. del af vores Karamel Medaljon fik hos vores abonnenter!

I den forrige pakke beskrev vi kvinders hverdagsliv - herunder det store job det var at vaske tøj i det 18.-19. århundrede. Vi bliver lidt i emnet og ser denne gang på nogle af de inderste hemmeligheder. "Den tid på måneden" hed et af vores historiske afsnit i denne pakke. Kvinder i alle aldre ved, hvor besværligt livet kan være flere dage hver måned. Tænker du sommetider på, hvad kvinder mon gjorde før man fik alle de moderne "remedier", som trods alt gør det tåleligt at komme igennem den kvindelige forplantningscyklus med flere dages blødning?
Et andet afsnit i denne pakkes tekst hed "Hvepsetalje" og handlede om de konsekvenser som et modelune havde for kvinders liv og helbreds tilstand. Lige fra 1400-tallet til starten af det 20. århundrede var det almindeligt med snøreliv, det som vi måske bedre kender som korsettering.

Denne 2. omgang havde en del applikering ... og som det ses af billedet nåede vi selv kun at applikere den ene side af medaljonen ;-) Med pakken fulgte 7 flotte reprostoffer i gult, rødt, grønt, blåt og beige fra flere kollektioner; "Malvern Hill", "Susanna 1848", "Old Glory", "York County" & "Civil War IV".

18. pakke "Karamel medaljon III, med livet i hænderne", marts 2008

I de 2 foregående pakker har vi beskrevet kvinders hverdagsliv i det 18.-19. århundrede. Denne gang ser vi på en lidt mere dyster side af kvindelivet; hvordan det at give liv, kunne koste liv. 1800-tallet var en era af uhygiejniske hospitalsafdelinger og beskidte "remedier" - og en tidsalder hvor læger begik grusomheder i lægevidenskabens navn. Hvis en kvinde blev indlagt på et hospital, var der en stor risiko for, at hun ikke ville overleve den "oplevelse". Denne 3. del af karamel medaljonen handlede således om det, som vi kalder for "døden i barselssengen", og mønstersiderne gav syvejledning til den 3. og sidste runde af vores Karamel Medaljon.

Denne pakke indeholdte 8 flotte reprostoffer fra forskellige kollektioner; "York County", "Civil War IV", "Civil War Backgrounds", "Malvern Hill" & Susanna 1848" fra førende producenter som Marcus Brothers, Windham, Henry Hill og Free Spirit. Stoffet til yderste (8" brede) kant fulgte IKKE med i pakken!

Traditionelle Skandinaviske Quiltere

Ny virtuel patchworkgruppe på nettet. Et forum specielt for de skandinavisk talende quiltere, der hovedsageligt kan lide at beskæftige sig med den traditionelle, historiske quilte-scene og for dem, som holder af quilthistorie, antikke quilt og reproduktionsstoffer. Snakken og fokus i gruppen vil hovedageligt ligge på disse ting, og gruppen skal bruges til relevant og spændende quiltsnak samt ikke mindst fælles aktiviteter som blok- og stofbytter mm.