Ugens Darling i uge 7/ 2013 - Hjertet som symbol

Slået op af Helene Juul den

Uha, det er da vist for længe siden jeg har lavet en "Ugens Darling"!
Det tager tid .. og tid har jeg ikke haft for meget af den sidste måneds tid, men hvilken bedre anledning end i dag, Valentins Dag, til at lave en ny "Ugens Darling"?!?!?!

 
Den 14. februar er kendt som "de elskendes helligdag". På denne dag udveksler par kort, blomster, chokolade eller andre former for kærlige gaver.


Valentinsdag er i moderne tid blevet sat i forbindelse med den gamle romerske højtid Lupercalia, men ikke alle forskere er dog enige i dette. Festivalen Lupercalia blev afholdt den 15. februartil ære for en af de romerske guder, Lupercus, og en række ritualer, som skulle sikre frugtbarhed, var et vigtigt element i festen.


Helligdagen blev indført af pave Gelasius i 496 og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Hvem han var er stadig usikkert. Legenden fortæller, at da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning den 14. februar. Den romersk-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sant Valentin. 

Afholdelse af valentinsdag i Danmark er en forholdsvis ny tradition. Det skete i forbindelse med 2. Verdens krigs afslutning, hvor mange udenlandske soldater fra især USA og England i slutningen af 40' erne og begyndelsen af 50' erne kom på ophold i Danmark.

I de efterfølgende år skabtes en vis interesse for dagen herhjemme, men blev aldrig en tradition, som folk i almindelighed tog til sig. Det skete først i begyndelsen af 1990' erne, og med en næsten overvældende fart. Valentins Dag er i dag så populær, at alle eksperter er enige om, at vi har fået en ny tradition, der fejres af både unge og ældre. Min bedre halvdel har ofte dækket Valentins arrangementer for avisen f.eks. – og vi er selv uforvarende løbet ind i ”problemet” når vi tilfældigt har været på en af vores små kæresteture, som ofte inkluderer lidt god mad og en biftur (den slags er vigtigt når man har dine og mine børn og ingen sammen) … og dette uforvarende har været lagt på Valentinsdag. Vi har lige opdaget at vores planer om middag og biftur (skal ind og se filmen "Lincoln") OGSÅ i år falder sammen med Valentins Dag, så lad os håbe at vi kan finde et sted at spise, når vi ikke har bestilt bord.

Der er givet mange forklaringer på, hvorfor danskerne har taget Valentins Dag til sig så hurtigt. De fleste peger på den internationale påvirkning, som vi får ind gennem Internet, TV og rejser. Andre finder årsagen i det moderne samfunds stress og jag, hvor behovet for at stoppe op og tage et pusterum er stigende, og hvor en dag som Valentins Dag også åbner mulighed for at vise sine følelser. I et af vores nordiske naboland, Finland, har dagen dog været fejret siden 1989 og er i dag den næstvigtigste sæson for afsendelse af postkort med hele 5½ millioner postkort! USA må dog siges at være foregangsland for fejring af denne dag på skrift ... i det der hvert år sendes 192 millioner Valentinskort!Hjertet som figur er helt naturligt blevet et symbol for Valentins Dag … og naturligvis for kærlighed som begreb. I europæisk traditionel folklore er hjertet som symbol tegnet i en stiliseret form, typisk farvet rødt, blodets farve, men hvad hjerteformen egentlig forestiller og symboliserer er der udbredte meninger om. Det eneste man ER enige om er, at det i allefald ikke er et portræt af det menneskelige hjerte, som ser helt anderledes ud.Nogen mener at hjertet skulle afbilde visse kvindelige træk, som f.eks. ballerne. Det skulle efter sigende være De Gamle Romere og Grækere, der har sat lighedstegn imellem hjerte som symbol og den kvindelige anatomi.
 
 
Grækerne sidestillede skønhed med en kvindes baller. Den græske gudinde Afrodite var utrolig smuk, men hendes bagdel skulle have været særlig smuk.
 
 
Man byggede endda et tempel til ære for hendes baller, Kalipygos, hvilket højt sandsynligt er den eneste religiøse bygning af sin art i verdenshistorien, der er dedikeret til at ære et par baller!
 

Andre mener at hjertesymbolet kan være udledt fra den form som to svaners nakker former i deres parringsritual.
 

 
Hjertet er dog også et af kristendommens symboler,  og Jesu hjerte har siden det 17. århundrede været genstand for særlig dyrkelse i den katolske kirke. Kirkefest, flere ordenerog en hel del kirker er viet Jesu Hjerte, blandt andet Sacré-Coeur i Paris.


Det “hellige hjerte”, Jesus hjerte, er et symbol på Guds kærlighed. Dette hjerte har egentlig udviklet sig grafisk fra at være en omvendt trekant og er det bæger hvor kærlighed bliver hældt i og båret rundt i (som en kalk). De af os, der har læst bøgerne eller set film som DaVinci Mysteriet ved også at denne omvendte trekant er et symbol på guddommelig kvindelighed eller kvindeligt magt i det hele taget.

Hjertet var oprindeligt et symbol for et blad fra et meget gammelt græsk træ, som De Gamle Grækere mente måtte være vejen til udødelighed.


Opfattelsen af hjertet som selve livets centrum er udbredt i mange kulturer. I det gamle Egypten blev menneskets hjerte vejet ved de dødes dom. Hos aztekerne ofredes hjerter for at gengive Solen dens tabte kraft.
 
 
I Bibelen tolkes hjertet som det inderste i mennesket, dets sjæl eller sande jeg. I de indiske upanishader tales om "hjertets lotus", det inderste kammer i jeget, der bliver uforgængeligt som del af Universet, når kroppen dør: "Så stort som verdensaltet er udenfor, så stort er verdensaltet inde i hjertets lotus".

 

I kærlighedsdigtningen er hjertet en central metafor. Pilen gennem hjertet er f.eks. et elskovssymbol
 
 
og der er selvfølgelig også en mening med at vi hænger flettede papirhjerter på juletræet.
 
Vi kender alle talemåderne "mod og mandshjerte" og "hjertet på rette sted" (hvor det så end er?)
 
I mange lande holder man f.eks. hånden på hjertet, når nationalmelodien spilles, og i de amerikanske skoler har man hver morgen et ritual med at "pledge alligence to the American flag", hvor eleverne fremsiger en særlig hyldest til deres nation og dens flag, Stars & Stripes.
 
 
Selvfølgelig har hjerter også fundet deres vej til quiltverden, prøv at se nogle skønne eksempler her på hjerter i quilts
 
En flot Bargello quilt
fundet her
 
Dyrk lige denne skønne hjertequilt - og se en flot quiltning
fundet her
 
Og hvad med denne som findes som gratismønser hos på moda bakeshop
 
Serien som mønstret er syet op i findes ikke mere, men til gengæld er der kommet en ny
 
 
 
Vi har fået den hjem til butikken, som Charmpacks til Dkk 150,- pr. stk!
 
 
RIGTIG GOD VALENTINS DAG!

Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.