Ugens Darling - farven rød

Slået op af Helene Juul den


Ugens Darling - Farven rød


I denne uge er det en farve – faktisk min ynglings farve – farven rød, der er ”Ugens Darling”. Ifølge Wikipedia forbindes rød med blod, hjerte, liv, lidenskab, varme, ild - og fare. Rød kan også symbolisere Satan, Helvede, liderlighed og hovmod.

Rødt er sjovt nok også stjernetegnet vædderens (mit stjernetegn) farve … tilknyttet krigsguden Mars. Måske er det også derfor at den røde farve er militærets farve. Romerne brugte rød som symbol for magten, kejseren, adelen og krigerne.
 
 og i nyere tid har vi set den røde farve symbolisere revolution, socialisme og kommunisme
 
Inden for kristendommen hentyder farven til Kristi lidelse og Helligåndens ild. I kirken bruges den som liturgisk farve i Pinsen og 2. juledag. Rødt i forbindelse med korset symboliserer Jesus blod. Rød er også kardinalernes farve i Vatikanet, og inden for den katolske kirke symboliserer rødt martyrernes blod.
Her er nordamerikansk kardinalfugl ... gæt hvem den er opkaldt efter?
 
Rød er den farve i spektret, der tiltrækker øjet mest, og man opnår en opsigtsvækkende virkning ved at sammensætte rødt med dens komplementær- eller modsatstillede farve, grøn og nyde den dynamik, der opstår, når rød og grøn mødes.
 
Læs mere her


 

Farven rød har flere betydninger


At være omgivet af for meget rød kan gøre os irriterede, ophidsede og i sidste ende vrede. For lidt rød kan gøre os forsigtige, manipulerende og bange. I østlige kulturer, såsom Kina, står farven rød for held og lykke. Selvom tiderne skifter og mange kinesiske brude i dag er klædt i hvidt, er rød traditionelt farven ved bryllupper.

Læs mere her

Hvilken personlighed har dem som kan lide rødt?


Efter sigende skulle man kunne sige noget om folks personlighed alt efter, hvilke farver de godt kan lide. Om det er rigtigt skal jeg ikke gøre mig klog på, men ifølge denne hjemmeside er ”røde personer” udadvendte optimistiske, modige og selvbevidste …. Og det er da vist ikke helt galt ;-)
Læs evt. mere her
I foråret 2011 var der en stor udstilling i New York “Infinite Variety”, som jeg stadig græder snot over ikke at have oplevet.

 
Det skulle efter sigende have været en FANTASTISK udstilling af 651 quilts syet af quiltere igennem 3 generationer og samlet af Joanna S. Rose igennem et langt liv.
 
Joannas største ønske til sin 80 års fødselsdag var at se disse quilts samlet og udstillet ét sted … og det ønske fik hun opfyldt.
 
De, der har besøgt udstillingen var fuldstændig BETAGEDE af den måde, man havde hængt disse quilts op på - meget ulig den "normale" måde at udstille quilts på.

Hør her kurator for udstillingen Elizabeth V. Warren fortælle lidt om denne udstilling og se hende vise nogle af de smukke quilts frem.
En af mine gode quiltebekendtskaber, australske Linda, var så heldig at besøge denne udstilling og har netop publiseret et mønster inspireret af denne udstilling, som hun kalder "Infinite Variety Revisited". Mønsteret kan købes i hendes Etsy-shop
 
Linda bor skønt og landligt i Wonga Park, Victoria og er efterhånden blevet lidt af en quilte-celeb med hendes "Quilts in the Barn" udstillinger. Dette år var det netop rødt/hvidt, der var temaet for årets udstilling. På Lindas blog, der bærer samme navn som udstillingerne, kan du se billeder fra dette års udstilling.
I butikken har jeg altid et stort udvalg af røde stoffer - især 1800-tals røde reprostoffer har jeg en vis svaghed for. De egner sig lige godt til både sommer og vinter ... og syr man julemodeller op i denne slags stoffer bliver de bare rigtig fine, på den gammeldags nostalgiske måde.
Se f.eks. denne fine juledug af Northern Quilts, "Julehjerte dug" med både patchwork og broderusk. Mønsteret koster Dkk 239,- og kan købes hos Helene Juul Design
 

Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.