Antikke quilts - min store passion

Slået op af Helene Juul den

Her er et par billeder fra en sjov photo shoot med manden min. Det er nok ikke nogen hemmelighed for nogen, at jeg har en stor kærlighed til antikke quilts og efterhånden også en anseelig samling. 

De fleste af mine antikke quilts er købt på rejser i USA og England, som da jeg f.eks. besøgte Christoper Wilson Tate fra Antique Textiles Company i London første gang i 2015. Det skrev jeg senere en artikel om til DPF's medlemsblade Kludemagasinet.


 Nogle af mine antikke quilts har jeg købt online hos udenlandske antikdealere. Sommetider "lyver billederne" og en quilt er mere slidt end det umiddelbart fremgik af fotos ... og jeg har også prøvet at få en quilt ind af døren, som mildest talt lugtede lidt specielt....og der var dengang en af mine katte kastede op på en af de antikke sager ... så var det bare at tage en dyb indånding og krydse fingrene ... og smide den en tur i vaskemaskinen ;-)

Helene Juul 2018, fotograf Albert B.M. Tureczek 

Hele min indgangsvinkel til hobbyen patchwork var via (kvinde- & tekstil-)historie. Jeg er uddannet tekstilformgiver fra Haandarbejdets Fremmes Seminarium i 1999 og har siden da brændt for at formidle både teknikker indenfor og viden om håndarbejde.

Det gør jeg bl.a. via min hjemmeside, hvor jeg på siden under reproduktionsstoffer giver mange informationer om farver, mønstre og tidsperioder. Desuden har jeg en del publikationer bag mig, hvor jeg i artikler har redegjort for mange aspekter af quilthistorie. Senest har jeg lavet bla. en artikel om Reproduktions-quilts i Kludemagasinets genreserie om quilts. Denne blev også trykt i det norske quilteforbunds medlemsblad.

Men, ikke mindst så har jeg siden 2004 (da INGEN i lille DK vidste noget om reprostoffer) kørt et abonnement i samarbejde med min norske veninde Wenche Wolff Hatling fra Northern Quilts. Vi er i disse dage ved at udsende vores pakke nr. 56, som denne gang handler om de særlige "ombreprints" og er starten på et lidt større quiltprojekt, hvis vores abonnementer har lyst.


Som repro-abonnent får du 4-5 pakker om året, som indeholder 6 stk 30 cm/fuld bredde flotte reproduktionsstoffer, et par siders quilt-/tekstil- & kvindehistorie samt et mønster, som du kan bruge dine stoffer til. Prisen er Dkk 265,- pr. pakke. Der er ledige pladser på dette abonnement, så tag kontakt på helene@helenejuul.dk hvis du ønsker at abonnere. Er du norsk så tag kontakt til Northern Quilts.

Helene Juul 2018, fotograf Albert B.M. Tureczek 

Mit eget udgangspunkt ifht. patchwork ligger i det traditionelle og i historien, og jeg elsker at sy kopier af antikke quilts og/eller skabe nye med rod i traditionen ... og jeg bliver aldrig træt af traditionelle blokke og reproduktionsstoffer.

Jeg har tegnet og syet mange BOM projekter (BOM = Block of Month/Månedsblok) med inspiration i antikke quilts og et par stykker, som er deciderede kopier af antikke quilts. En af de sidstnævnte, som jeg er allermest stolt af er nok Sarah's Sampler. Der er så vidt vides ingen andre, der har lavet mønster på denne meget specielle antikke quilt.

Sarah's Sampler
designet og syet i hånden over pap af Helene Juul, longarmquiltet af Merete Ellingsen

Jeg elsker samplere, da jeg ellers ret hurtigt kommer til at kede mig, hvis jeg skal sy den samme blok i samme farver/stoffer igen og igen, så dem har jeg lavet flere af. 

I forbindelse med en rejse til USA med gemalen hvor vi var rejst over for at højtidligeholde 150 års jubilæet for Slaget ved Gettysburg (det største slag i Den Amerikanske Borgerkrig), besøgte vi antikdealer og reprostof designer Mary Koval i Bedford, PA.

Mary Koval (tv) og Helene Juul (th), 2013

Mary og jeg "klikkede" med det samme ... som de to nørder vi begge er ifht. quilts.
Hun viste mig en antik quilt, som hun kørte som BOM i sin egen butik ... og opfordrede mig til at lave min egen kopi til salg i min butik. 

Marys antikke quilt med hendes nye blokke ovenpå

Gemalen Albert (der er mand bag alle fotos i dette blogindlæg) knipsede løs og herunder ser du mit bud på en kopi af Marys antikke quilt. Til ære for hende og til minde om en vanvittig dejlig ferie opkaldte jeg min version efter hende. Den hedder således:

Mary's Sampler
designet og syet i hånden over pap af Helene Juul, quiltet af Susanne Paysen

Jeg skrev flere artikler om denne rejse; bl.a. til Kludemagasinet. Hvis du er medlem af DPF, kan du stadig finde mønstrene til denne sampler på foreningens hjemmeside.

I anledning af butikkens 10 års fødselsdag i 2016 designede jeg et andet gratis projekt. Dette lagde jeg ud på min blog, så alle kunne få adgang hertil. Igen en sampler, men denne gang med et lidt anderledes design end den traditionelle blokopbygning, som er meget amerikansk. I England ville man oftere se layouet kaldet "strippy" eller "stripquilts", hvor blokkene er syet saammen i vertikale rækker, fremfor i et layout/"grid" med stolper og hjørnesten.

Victorian Sampler
designet og syet over pap af Helene Juul (med god hjælp fra Tove & Hanne)
longarm quiltet af Beo Beo

Mønster på denne quilt er stadig tilgængelig her på bloggen. Syr du et eksemplar, så vil jeg rigtig gerne se billeder :-)

Selvom jeg har begge ben godt plantet i alt det gamle, og quilthistorie er jeg samtidig også meget optaget af alt det nye, som rører sig i quiltverden. Jeg elsker moderne quilts - også de superminimalistiske - men når jeg selv syr moderne, så falder de ofte i kategorien "Modern Traditionalism", da mit udgangspunkt ofte er traditionelle blokke og/eller layout.

Her er f.eks. en lille miniquilt med hexagoner, som jeg lavede til et bytte på instagram for et par år siden.
#TextMeminiswapquilt
håndsyet og håndquiltet af Helene Juul, 2015

Og min til dato nok mest moderne/minimalistiske quilt 

Fleamarket in Central Park
designet og (maskin-)syet af Helene Juul, quiltet af Maria Harrits

Denne quilt har en lidt sjov forhistorie, som du kan læse her

Den var længe undervejs ... påbegyndt som en kursusmodel i 2012, men blev først færdigsyet ifmb at den skulle udstilles på Træf i 2016. Mønster på denne har været i Quiltemagasinet, så vidt jeg husker i 2017.

Foredrag & kurser

Men, jeg vender altid tilbage til min første og største kærlighed ... de antikke quilts. 
Jeg ser  mange flere quilts og BOMs fra min hånden i fremtiden inspireret af antikke quilts :-)

Det er også muligt at gå på kursus hos mig og lære at sy quilts, der ser ud som om de er flere hundrede år gamle. Se f.eks. billederne herunder fra et Medallion kursus i butikken i 2015

Karins Toile medallion

Gittes Clamshell medallion

Nannys Hope Medallion


Jeg har ved flere lejligheder været inviteret ud til lokalgrupper for at holde foredrag om enten mine rejser og/eller mine antikke quilts.

Helene Juul 2018, fotograf Albert B.M. Tureczek 

Både jeg og min bedre halvdel er meget begejstrede for både historie og for at rejse. Vi deler en fælles passion for Den Amerikanske Borgerkrig og ved begge rigtig meget om dette. Albert skriver selv for diverse (tysk og engelsksprogede) magasiner om mange historiske emner ... og så er han en fantastisk fotograf :-)

I 2013 holdt vi flere foredrag om dette emne sammen. Vi har også et foredrag, vi kalder for "1000s Miles West", som handler om vores 2013 USA tur (som bl.a. inkluderer vores besøg i Gettysburg). 
Bemærk at dette foredrag kræver, at I selv kan stille projektor & lærred til rådighed, da vi kommer med en MASSE fantastiske billeder. Dette foredrag varer ca 2 timer + evt. snak og spørgsmål.

Man kan også få besøg af mig, hvor jeg medbringer mine antikke quilts samt de mange quilts, jeg har syet inspireret af antikke quilts. Det gjorde Skanderborg Quilterne f.eks. i marts 2017. Det kan du læse om og se billeder fra på deres blog.

Sådan et besøg varer typisk også et par timer. Jeg har så mange quilts med og så meget at fortælle, at det vil være vanskeligt at kombinere med besøg af butikken også. 

Helene Juul 2018, fotograf Albert B.M. Tureczek 

Lyder dette spændende kan du kontakte mig via mail på helene@helenejuul.dk for, hvis du ønsker at vide mere og evt. booke et foredrag 

Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.