Ugens Darling uge 52 - Kim McLean

Slået op af Helene Juul den


I denne sidste uge af året 2012 er det endnu en gang en designer, der er “Ugens Darling”, nemlig australske Kim McLean.
 
Kim McLean er en af de førende australske designere. Kim er født i Indonesien, men kom til Australien som lille. Hun er kendt for at tilføre et modern twist til traditional needle-turn applikation. Hendes inspirationskilde er som oftest antikke quilts, som hun giver et mere moderne udtryk – de senere år ved også at bruge Kaffe Fassets fantastiske stoffer.

Jeg har været en stor beundre af Kim McLean for mange år. Noget af det første jeg så fra hendes hånd var en ret fanstastisk Hexagon Star quilt i 2005 udgaven af ”Quilters Newsletter calender”, som var en kopi af en antik quilt syet i Sydney, Australien, omkring 1850 af Frederica Josephson. Her er et billede af originalen.
billedet lånt her
 
 og her er et billede af Kim's version
billede lånt her
 
  I november 2005 havde hun et andet fantastisk design, ”Turkish Tiles” i samme magasin
… og jeg var total solgt.


Til at starte med var hun jo lige en kvinde efter mit hoved, da hun syede den ene flotte quilt efter den anden i reprostoffer før hun gav sig i kast med de mere moderne Kaffe Fasset prints.


Et af Kim’s mest populære designs er det som hun kalder ”Lollipop” … og jeg gik længe og tænkte over, at der da var noget kendt ved dette design.
 
 En dag jeg sad og bladrede i en af mine mange bøger om quilthistorie "Treasury of American Quilts" (1982), fandt jeg svaret på hvorfor

 
På side 175 finder man en quilt fra ca. 1855 fra New York state. Den blev første gang publiseret i en kalender i 1975 og blev der referet til som "Lollipop Trees". Jeg har altid elsket den og tænkt at den kunne være sjov at sy. Kan I se ligheden?


Nu behøver jeg ikke selv have besværet med at tegne den op. Kim McLean har lavet et fantastisk eksemplar i KF-stoffer og et flot mønster til ... jeg vil "å ha én", som man siger her i Århus!

Jeg gik igang med en test-blok for at finde ud af hvilke applikationsteknikker jeg vil benytte til MIN version af denne smukke quilt


Det var fint at lave en testblok ... for jeg blev så meget klogere. Bl.a. lærte jeg at frysepapir, som ellers har været min foretrukne applikationsmetode ikke var så velegnet her. Derimod blev jeg ret vild med metoden, der inkluderer skabelonplast, strygestivelse og Roxanne lim. Det har jeg lavet en tutorial (vejledning) på her

Jeg fandt også ud af at jeg IKKE skal sy et eksemplar af Lollipop ... og da slet ikke i KF-stoffer. Skal jeg sy en Lollipop skal den mere ligne originalen fra "Treasury of American Quilts" ... men indtil videre er det blevet ved tanken ... og test-blokken er ikke nået længere. Min pap-datter Stephanie har dog ytret ønske om at få testblokken monteret som en pude ... engang.

Kim’s nyeste mønster (fra 2012) hedder ”Pandemonium”.
Kim er til denne quilt inspireret af de herskabelige engelske huse og slotte, som hun har siddet og set på tv, mens hun syede. Blokkene er hendes version af de smukke haver, parker med springvand og de mange dyr i staldene.


Kim McLean er egentlig uddannet apotekter og det lå ikke direkte i hendes kort at hun skulle komme til at skabe sig en karriere indenfor  håndarbejde. Der er ingen i hendes familie, der har lavet noget særligt håndarbejde. Hendes mor havde dog et skab med sysager, som hun altid følte sig tiltrukket af, men moderen syede ikke længere selv. Hun var i sine yngre dage tvunget til at sy for at skaffe penge til familien under krigen - og det bragte så mange dårlige minder medsig, at hun aldrig mere tog nålen op. Kim har dog altid interesseret sig for håndarbejde og været specielt interesseret i quilts siden starten af 20erne efter at have set en Amish quilt - uden at vide hvad det var. Da hendes datter var lille meldte hun sig i 1989 til et begynderkursus i en lokal pw-butik, hvor hun skulle sy en samplerquilt - og hun var bare solgt. Hendes næste quilt var intet mindre end en Baltimore applikation!!!
Her er et antik eksemplar-, Album Quilt fra Baltimore, Maryland 1848, Saint Louis Art Museum
 
 … og så var kursen sat. I 1991 vandt Kim sin første præmie i en quilt konkurrence , da hun vandt ”Best of Show” med sin quilt ”A tisket A Tasket fill up Casey’s Basket” til Sidney Quilt Show. Den har jeg desværre ikke kunne finde nogen billeder af.  I 2002 vandt Kim McLean sin indtil dato største  internationale quilt-udmærkelse, da hun vandt The Founders Award ved International Quilt Festival i Houston, Texas med denne quilt:
 
Det er ikke lykkedes mig at finde ud af, hvad hun kalder denne quilt, og hun har vist aldrig lavet et købemønster på den, men "kun" brugt den til undervisning. Da den vandt The Founders Award var den stadig unavngiven. I et interview har hun fortalt, at det er en fortolkning af en antik quilt fundet i det Vestlige Australien syet af en Sarah Evans i 1806. Her er et billede af originalen fra en austalsk bog om australsk quilthistorie:
Billedet lånt her
 
Sarah Evans har signeret sin quilt i korssting, hvilket ikke var udsædvanligt for den tid
Billedet lånt her
 
En af mine absolut favoritter blandt Kim’s Designs er nok ”Stars and sprigs”
syet for over 10 år siden i reprostoffer – før hun opdagede Kaffe Fasset’s stoffer, men hvis man ser nærmere efter så er det faktisk nogle af de mere farvestrålede repros Kim har brugt, så springet til Kaffe Fasset var nok alligevel ikke så stort. Jeg har faktisk også læst et sted at hun senere har opdaget at der var et brugt et par af KF’s paper weight stoffer til nogle af de mange hundrede blade i borten …. Uden at hun dengang vidste hvem han var eller hvor stort betydning hans stoffer ville få for hendes fremtidige virke som quiltdesigner.

De senere år har Kim McLean haft et forrygende samarbejde med Kaffe Fasset og ikke mindst hans "partner in crime" Liza Prior Lucy fra Glorious Color, som Kim udgiver sine mønstre i samarbejde med.
I butikken har vi alle de mønstre som Kim har lavet i samarbejde med Glorious Color, se alle her
 
Det fantastiske ved disse mønstre er at alle mønsterdele er tegnet i fuld størrelse, så det er bare at gå igang med at tegne af ... og selvom man ikke er en ørn til at applikere, er mønsterdelene i de fleste quilts af en størrelse, der gør at selv en nybegynder ikke ville have de store vanskeligheder. Det er altså ikke SVÆR applikation, men alene omfanget af tæpperne og de MANGE dele, der skal applikeres gør det naturligvis ikke til en quilt, der bare kan laves på et par dage ;-)
Kim McLean har ikke en hjemmeside, men du kan komme i kontakt med hende via Glorious Applique bloggen som på Camillas initiativ også har fået en dansk søsterside, Kim McLean i Danmark.
Begge blogs er for dem som syr Kim McLeans quilts og medlemmerne bruger blog'sne til at vise hinanden billeder af deres blokke, toppe og færdige quilts, man kan spørge de andre til råds om teknikker mm ... og endelig så er Kim altså med i den internationale gruppe ... og læser med på den danske. Hun virker til ikke bare at være en rigtig talentfuld og dygtig applikøse, men også en rigtig sød dame!

Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.