Ugens Darling - farven lilla

Slået op af Helene Juul den

Her i uge 49 er det farven lille, der er Ugens Darling

“Du må hellere lade være med at sige det til andre end Gud. Det ville slå din mor ihjel”. Sådan starter Alice Walkers både barske og smukke roman “Farven lilla” af Alice Walker, 1982.


Romanen er formet som en række breve fra den sorte pige Celie til Gud og søsteren Nettie, og det er ikke en særlig rosenrød beretning, hvad truslen i begyndelsen også antyder.

Celie er den ældste pige hjemme, og da moderen er syg af for mange barnefødsler og til sidst dør, misbruger faderen hende seksuelt. Resultatet er to børn, som forsvinder kort efter fødslen. En dag gifter faderen hende bort til Mr.-, som egentlig hellere vil have lillesøster Nettie. Det bliver ikke et lykkeligt ægteskab. Mr.- er forelsket i en anden og bruger kun Celie. Hans børn bryder sig heller ikke om hende, og gør livet hårdt for hende. Først da Mr.s - store kærlighed Shug Avery dukker op, begynder Celies liv at ændre sig til det bedre. I sine breve fortæller Celie også andre sortes historier, bl.a. Sofias, som slår borgmesterens kone og ryger 12 år i fængsel, eller søsteren Netties, som finder husly hos en missionærfamilie, der drager til Afrika med hende.

Denne anmeldelse er skrevet af af bibliotekar Jette S. F. Holst Århus, Kommunes Biblioteker, der fortsætter:

”Farven lilla er en af de romaner, jeg med glæde genlæser med års mellemrum, selvom det på mange måder er en yderst grum historie. Celies liv er hårdt, og det er ikke småting, hun må leve med, men hun fortsætter alligevel hver dag. Der er mange hjerteskærende passager, men der er også meget livsglæde og et utroligt mod gennem hele bogen, og det er det, som gør, at jeg finder den så fantastisk.”
Jeg har selv læst bogen, da den var en del af pensum på det studenterkursus jeg gik på … hm … hvornår var det mon … engang midt i 1980’ern. Jeg kan i allefald huske at bogen gjorde stort indtryk på mig.Bogen kan lånes på bibliotektet

Farven lilla er (eng: The Color Purple) blev filmatiseret i 1985 med bl.a. Danny Glover og Whoopi Goldberg i hovedrollerne, instrueret og produceret af Steven Spielberg. Filmen blev nomineret til elleve Oscars, bl.a. en Oscar for bedste film, bedste kvindelige hovedrolle (Whoopi Goldberg) og bedste kvindelige birolle, men vandt ingen. Ikon og talkshow værtinde Oprah Winfrey spillede Sofia og blev også nomineret til en Oscar og rost til skyerne for sit skuespil.
 Lilla ~ Violet

Lilla er farvetoner mellem rød og blå, og omfatter blandt andet indigo og violet.
Lilla er en sekundær farve (blandet af primær-/grundfarverne rød og blå) og komplementærfarve til primærfarven gul (hvilket betyder at de 2 farver ligger umiddelbart overfor hinanden på farvecirklen). Komplementærfarver fremhæver hinanden, og er hinandens modsætninger. Forskellige nuancer af lilla fås ved at variere forholdet mellem den røde og den blå og hvid for at få den perfekte lilla farve.

Lilla kan både være en varm og kold farve, afhængig af hvilke andre farver den sættes sammen med. Dog regnes den for det meste for en kold farve.

Violet og lilla misforstås tit af mange, som at være den samme farve. Det er de ikke. Violet er en spektralfarve, altså en naturlig farve, der har sin egen bølgelængde, nemlig 380-440 nm. Violet kan af nogle ses i en regnbue. Lilla er derimod ikke en spektralfarve. I et spektrum optaget i et laboratorium kan man se den lilla farve. Man bruger en ”modsat” spalte og lader lyset løbe igennem et prisme derefter. Man kan se den lilla farve, fordi det spektrum man nu kan se, er komplementærfarver til det naturlige spektrum. Det er altså et komplementærspektrum. Lilla ses som komplementær til gul, som findes i det naturlige spektrum.

Lilla er som sagt farveblanding kombineret af røde og blå bølgelænger, altså ikke én. Når øjet ser en lilla farve, ser det blåt og rødt. Men fordi det blå og røde lys observeres og sendes videre til hjernen som en enkelt information, registrerer hjernen lyset som en farve; lilla.
Lilla har mange forskellige symbolske betydninger, afhængig af geografi, kultur og religion. Her er et par eksempler:
Lilla klæder kan være et symbol på autoritet og status og har traditionelt været båret af konger og fyrster. Der er sågår en sommerfugl, der hedder Purple Emperor (violet kejser)

Lilla kan være symbol for troskab og romantik – men også for feminisme


Lilla er nostalgiens og erindringens farve og kan også signalere luksus og sofistikerethed

Lilla kan ligeledes symbolisere helbred 
Den lille farve i blomkålet skyldes stoffet Anthocyanin, som tilhører de såkaldte flavonoider, som også findes i f.eks. rødvin. Flavonoider regnes for at have en meget gunstig indflydelse på helbredet og virker blandt andet forebyggende mod hjerteskarsygdomme.

Lilla i et barneværelse siges at stimulere og udvikle barnets fantasi
billedet lånt her

I Kina er lilla sorgens farve og i Thailand er lilla klæder båret af enker, der stadig er i sorg og i kristendommen forbindes farven med bod, anger og selvransagelse

I den kristne kirke er lilla farve for advent og faste – og netop derfor SUPER AKTUEL

I de katolske lande vil man ofte kunne se en adventskrans som denne; med 3 violette og ét rosa lys. Det rosa lys tændes på den 3. søndag i advent.

Violet er Kristus passionsfarve og han er ofte afbiledet bærende en violet kappe. Her

billedet lånt her


I den katolske liturgi står den violette farve for kongemagt og guddommelighed.

Kirkeåret begynder den første søndag i advent og slutter den sidste søndag efter trinitatis. Hver søndag og helligdag har sit særlige indhold, for eksempel Jesu fødsel, død og opstandelse, Helligåndens komme, og så videre. Til kirkeårets forskellige perioder er der også knyttet en række farver. Disse liturgiske farver, som de også kaldes, er ofte fremstillet i en farvecirkel.
Kirkeårets farver ses i kirken på præstens messehagel, altså den dragt, han bærer over præstekjolen, og ofte også på blomsterne på alteret.
Den violette farve symboliserer ånd, alvor og anger. Den bruges i advents- og fastetiden, Palmesøndag samt på Store Bededag. At faste og advensttid er alvorsfyldte perioder, ses også af evangelielæsningerne som knytter sig hertil. De er ofte præget af formaninger og opfordringer til bod og omvendelse. Læs evt. mere her

Stjernetegnet Skorpionens farve er violet


Skorpionen anses af mange for at være det sværest tilgængelige og mest hemmelighedsfulde tegn i zodiaken. Traditionelt anses tegnet for at styre andres ressourcer. Skorpionen har et usvigeligt instinkt for andres muligheder og ressourcer og ved, hvordan de kan få adgang til disse.

For Skorpionerne er det livsnødvendigt at kæmpe. At opleve en stadig strid og kamp for tilværelsen, giver dem en følelse af at livet går videre. De skaber selv konfliktsituationer for gennem striden at få fornyet energi til nye opgaver.

Skorpioner har styrke, vilje og intense følelsesmæssige og instinktive behov. De søger hele tiden at få adgang til kreative ressourcer og energier af både materiel og psykisk art. De passer ind i erhverv som teknikere, kemikere, politikere, skuespillere og detektiver. Berømte Skorpioner tæller bl.a. Uffe Ellemand Jensen, Peter Schmeichel, Leonardo DiCapiro og Hilary Clinton
billedet lånt her


Du kan læse mere om stjernetegnet Skorpionen her 

For det nu bare at gøre det en SMULE quilte-relateret, så har jeg forøvrigt lige lagt 5 nye flotte violette stoffer af typen "blenders" ind i netbutikken ;-)

God 2. søndag i Advent i morgen ... husk at skriv dig på til butikkens nyhedsbrev, hvis du ikke allerede modtager dette, da der er gratis mønstre til nyhedsbrevsabonnenterne de 4 søndage før Advent.


Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.