Ugens Darling - Toile de Jouy

Slået op af Helene Juul den

"Toile de Jouy" er betegnelsen for et klassisk monocromatisk (print i én farve) stof med ofte sceniske prints af mennesker, træer, fugle og bygninger trykt ofte på hvid/lys grund i bare én farve (f.eks. rød, blå, brun eller sort).


Toile er simpelthen blot det franske ord for stof. Disse stoffer er historisk stort set udelukkende blevet brugt til "soft furnishing"; gardiner, sengtæpper, sengehimler mm., men det er klart at mange af dem også fik "sneget" sig ind i quilts.

Billede lånt her

 Disse stoffer blev fremstillet vha. en teknik kaldet kobberpladetryk, som blev udviklet i Europa i 1750-60erne. Disse stoffer blev først produceret I Irland I 1750erne, men modedillen spredte sig til England og herfra til Frankrig, hvor de blev kendt som "Toiles de Jouy" efter navnet på den berømte Jouy tekstil fabrik i Versailles. Som et lille kuriosum kan det fortælles, at denne type stof var den franske dronning Marie Antoinett's ynglingsstof.

billede lånt her
 
Toile de Jouy stoffer  repræsenterer den glorificering af "det frie, sunde liv på landet" som man opfattede det under den stilperiode vi kalder Rokoko.

Efter den Amerikanske revolution blev engelsk fremstillede toiles en stor eksportvarer til de tidligere kolonier i Amerika, især portrætter af George Washington var populære.

billede lånt her
 
Jeg har også et meget flot eksemplar i butikken
 
 I det 19. århundrede begyndte man selv i Amerika at fremstille toiles. Amerikanske quiltere brugte toiles i deres quilts fra slutningen af det 18. århundrede og helt op til omkring 1860erne og borgerkrigens afslutning, men efterhånden som tiden gik, blev der færre og færre toilestoffer på markedet og efter 1870 var det meget sjældent at se dem brugt quilts.. Stoffer var dyre og vanskelig tilgængelige indtil da - og alt blev brugt og genbrugt … også gardiner og sengelinned, hvor netop toile stofferne var alm. brugt.

billede lånt her
 
Toiles de Jouy er stadig meget brugt indenfor boligtekstiler og gardiner, se f.eks. denne meget yndige vugge, en hel prinsesse værdig!

billedet lånt her
 
sådan et sofa-arrangement gad jeg også godt eje, billedet lånt her
 
Ligesom jeg er VILD med engelsk toile-inspireret porcelæn som f.eks. dette
 
billedet lånt her
 
Sådan et par stillige "gummi-røjsere" som disse ville heller ikke være af vejen
Billede lånt her
 
Jeg kan faktisk ikke lade være med et købe Toile de Jouy stoffer hjem til butikken, når jeg ser dem. Her kan du se, hvad jeg har af toile stoffer lige pt.
 
Nogen synes toiles er svære at bruge ... og det kan de måske også være, fordi de IKKE er velegnede til at blive klippet ud i små dele som i vanlig patchwork.
 
Jeg synes de egner sig godt til puder ... disse er da skønne!
 
billede lånt her
 
Jeg har selv engang syet en pude til min far, hvor jeg brugte et Toile de Jouy stof med jagtmotiver (min far er ivrig jæger)
 
 
Jeg kalder den "Hunting Star Diamond Pude" og mønstret til denne koster Dkk 75,-
 
Men hvad med at bruge toile-stoffet som det er ... f.eks. til en løber
billedet lånt her
 
Små dekorative hjerter der kan pynte i en kurv eller hænges op i en snor
billede lånt her
 
Her er en genial idé til toile-stoffer i quilts
 
Mange forskellige toiles brugt i midten af en stor octagon (ottekant)
 
billederne lånt her
 
Og her er en klassisk medaljonquilt med broderie perse og toile de jouy i midten
 
billedet lånt her
 
og en anden medaljon hvor toile også er blevet brugt på en yderst dekorativ måde
billedet lånt her
 
og en mere moderne toilequilt
billedet lånt her
 
og endnu én ...
billedet lånt her
 
og her er en yndig og forholdsvis simpel babyquilt
 
toile de jouy og babys initialer
 
ja, som alt er det jo kun fantasien, der sætter grænser!
Men har du aldrig prøvet at sy med Toile de Jouy skulle du prøve det ... de tilføjer elegance og "lethed" til et projekt ... og det er let at sy noget, som ser gammelt/antikt ud.

Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.