Fleamarket in Central Park - Bag om en (moderne) quilt og quiltudstilling

Slået op af Helene Juul den

ADVARSEL ... her kommer måske længste og mest ordrige blogpost fra mig nogensinde. Heldigvis er der også en masse at se på ;-)

Du kan klikke på alle billeder og se dem større!

I dag lå Dansk Patchwork Forenings medlemsblad Kludemagasinet i min postkasse. Denne gang en "ordentlig bomber", altså smækfyldt med gode artikler, spændende mønstre og beretninger fra Træffet i august ... og måske noget som havde helt personlig interesse for mig. Nemlig en anmeldelse af en udstilling af moderne quilts på førnævnte Træf, som jeg har haft en lille finger med i. Forøvrigt tak til Maria Vetter for en rigtig fin anmeldelse :-)

foto af Maria Vetters anmeldelse i Kludemagasinet

Der havde desværre fået sneget sig et par små "tyrkfejl" ind i Marias anmeldelse, således at nogle af navnene på quilts og quiltere var byttet rundt. På butikkens Flickr-album kan du se alle de moderne quilts vi havde udstillet og læse mere om designere mm. 

Jeg har faktisk aldrig før udstillet en quilt på Træf. Jeg har været medlem af foreningen i vel omkring 20 år - altså laaaang tid før jeg selv fik butik, men (tro det eller ej) har aldrig haft mod til at udstille en quilt på medlemsudstillingen ;-)

Det er jo ikke fordi jeg som quiltdesigner og butiksejer ikke er vant til at folk ser og "bedømmer" mine quilts, men det føles på en eller anden måde mere trygt at udstille tingene i egen butik ... om det så er på egen matrikel eller på de kvadratmeter man har købt sig til på Træf ;-)

Jeg kan selv godt lide at besøge vores medlemsudstilling, når der er Træf ... og en af de ting, som ofte har irriteret og til tider decideret ærgret mig har været manglende information på de skilte, som er vedhæftet de udstillet quilts. Ofte har der bare stået "syet af ....", selvom det er tydeligt at dette ikke er quilterens eget design, men stammer fra et kommercielt mønster eller en bog. Dette har speciel ærgret mig, hvis den pågældende quilt måske oven i købet har været MIT design, måske en månedsblok/BOM fra mig, som jeg har designet, valgt stoffer til, lavet syvejledning til og solgt til den pågældende, som "kun" har syet. Dette "kun" skal bestemt ikke opfattes som om at jeg ikke anerkender det store arbejde, der ligger bag det at sy en quilt, men i højere grad at jeg synes, at man skal ære den/de, der æres bør; designeren, syersken ... og naturligvis også quilteren, hvis der har været en 3. part ind over dette!

Jeg er nok i den bredere offentlighed nok bedste kendt som "hende repro-damen" ... og det er da også korrekt, at jeg er en af de få specialbutikker i Danmark, der har specialiseret sig i reproduktionsstoffer.  Men, siden jeg åbnede min allerførste lillebitte fysiske butik på 1. sal på Torvet i Hørning, har jeg OGSÅ haft et udvalg af nogle af de allermest moderne og toneangivende patchwork designere. Jeg er dybt facineret af både det helt gamle og det helt nye og følger levende med i, hvad der sker ude på det store Internet, og jeg ser absolut intet modsætningsforhold imellem de 2 ting idet det er tydeligt at "The Modern Quiltmovement" har langt mere tilfælles med traditionel patchwork end fx med Artquilt. Det har jeg også skrevet flere artikler om til Kludemagasinet.

Det har dog ikke været helt nemt at overbevise kunder/kursister i butikken om alt det modernes herligheder. I 2012 besluttede jeg mig derfor for at nu SKULLE mine kunder/kursister altså have det moderne serveret på et sølvfad og derfor besluttede jeg at dette års Designudfordring skulle have "moderne" som tema. Det lykkedes at samle en lille modig og nysgerrig flok, der nok egentlig ikke var (og i de flestes tilfælde heller ikke blev) moderne quiltere. Prøv at tag et lille kig på butikkens album fra dette kursusforløb for at se nogle af det som vi syede på dette kursus.

Designudfordring 2012 


I efteråret /vinteren 2012 kørte jeg en kursusrække i butikken under titlen "Modern Quilt". Her er 11 af de 18 stoffer, som kursisterne/abonnenterne modtog i løbet af 6 måneder. Basispaletten består af kollektionen "Flea Marked Fancy" designet af Denyse Schmidt for Free Spirit/Westminster Fibers & "Central Park" designet af Kate Spain for moda. Derudover var der være nogle "overraskelser" undervejs og alle udfordringerne toge udgangspunkt i de elementer som karakteriserer såkaldt "moderne quilt".

Selvom jeg egentlig dårlig havde tid, så valgte jeg selv at sy med på denne udfordring. Min første idé var at jeg ville sy 12 blokke (2 stk ud fra hver af de 6 udfordringer jeg gav kursisterne) og montere dem i en moderne variation over en traditionel sampler. Det lykkedes mig endda at få sneget et enkelt 1800-tals reprostof med ind i en af mine blokke ;-)


Med dobbeltjob som lærer og butiksejer, så gik det som det så ofte går, når jeg sætter et nyt skib i søen, så blev jeg altså heller ikke færdig med dette projekt, mens kurset stod på. Jeg fik kun syet 6 blokke, og det var ikke helt nok til min drøm om en sampler. Så lå projektet hen et par år indtil jeg i foråret 2015 fik syet endnu en blok


Men DESVÆRRE havde jeg en uheldig episode med en kop kaffe på syværelset ... som desværre blev hældt ud over ALLE mine 7 stk DU2012 blokke! Selvom jeg skyndte mig ud og skylle dem under en rindende hane, kunne jeg se, at det var ikke nok, så jeg tog en dyb indånding og smed dem i vaskemaskinen. Ud kom én stor trevlet bylt og da jeg havde fået "reddet alle tråde ud", stod jeg med en stak blokke, der var vind og skæve og havde hver sin størrelse. Jeg må indrømme, at jeg mistede modet til at fortsætte ... og da helt til at starte forfra. Jeg kunne dog ikke nænne at smide blokkene ud, så de blev "arkiveret" på en hylde i syværelset.

Lysten - og modet til - at tage dem frem igen, fik jeg så her i sommers. Min gode veninde Maria Harrits og jeg havde nemlig fået den tanke, at lave en lille moderne særudstilling af Moderne Quilts på Jubilæumstræffet i Odense. Vi havde kontaktet en flok af hovedsagelig østjyske quiltere (med indslag både Nord- og sydfra), der holder til i og omkring butikken. Vi er ikke en gruppe. Vi har ikke et navn. Vi har aldrig mødtes alle på én gang og har syet sammen, men ifbm de kurser som butikken har afholdt samt min vide om, hvad disse piger syr på (fordi de handler hos mig), kunne vi se, at det ikke var helt umuligt at sætte en forholdsvis stor udstilling op.

Så i min sommerferie fik jeg så rigtig  travlt med at få noget færdigt, der kunne kvalificere sig til at deltage i denne udstilling ... og dermed fik jeg ideen til at tage mine DU2012 blokke frem igen. Igen opgav jeg tanken om at sy flere blokke til en sampler, men fik en (synes jeg selv) ret god og meget moderne idé, hvor jeg kunne nøjes med de 7 blokke, jeg havde. En hurtig skitse og så var jeg igang...


Første skridt var at få "trimmet" blokkene .... få skåret alle trevler af og få dem "squaret op"


Dernæst fik jeg syet en hvid ramme omkring alle blokkene. Rammen var af forskellig bredde idet blokkene ikke var samme størrelse ... og det hvide stof var ikke HELT magen til det som jeg oprindelig havde brugt, men det var der ikke noget at gøre ved.

Næste skridt var at finde ud af, hvilke farver, jeg skulle bruge til at montere mine blokke med. Egentlig havde min oprindelige idé været gråt, men da det er en meget speciel grå farve, der er brugt i blokkene, kunne jeg (på trods af butikkens store udvalg af gråt) ikke finde en egnet grå, så valget faldt på turkis (kona aqua) med rødorange (kona flame) "stolper" imellem. En KNALDLÆKKER kombi.


Først syede jeg disse orange rammer omkring blokkene. Dernæst syede jeg mellemstykker med "stolper" imellem blokkene. Således fik jeg 2 rækker/baner med henholdsvis 3 og 4 blokke, forbundet lodret af rødorange stolper.


Til slut syede jeg et mellemstykke med rødorange stolper, der kunne forbinde de 2 rækker af blokke vandret. Afslutningsvis syede jeg en 10" kant på den ene lange side og ½ stofbredde på den anden lodrette side ... og vupti en færdig top i løbet af få dage.

Næste udfordring blev quiltningen. Jeg quilter stort set ikke på maskine ... og gør jeg, så er det "kun" lige linjer. Jeg havde dog liiige et par andre projekter (til butikken), som jeg også gerne skulle have færdig inden Træf. Og endelig syntes jeg at denne top fortjente lidt flottere quiltning end jeg lige kunne præstere, hvis ikke jeg skulle håndquilte .... og håndquiltning var jo udelukket, når der var under en måned til at quilten helst skulle udstilles!

Jeg allierede mig derfor med min søde og ekstrem dygtige veninde Maria, som sagde ja til at quilte den ... hvis der blev tid. Den kom altså nederst i bunken. Først og fremmest ville Maria prioritere egne quilts til udstilling samt de quilts, hun havde lovet at quilte for butikken. Og jeg havde da nok også opgivet håbet, da den stadig ikke var quiltet i ugen op til Træf.

Onsdag eller torsdag før Træf kom der en sms med ordene "hvilken quiltning vil du have ... hvis jeg får tid?" Håbet blev tændt igen og jeg ønskede mig noget som både var organisk og geometrisk. "Det kan du ikke få! Du må vælge!" var svaret, så jeg valgte organisk. Samme dag kom første billede og det så bare vildt godt ud ... og der var både organisk og geometrisk quiltning ;-)

"HOLD DA KÆFT" var mit svar på den sms ;-)

foto af Maria

Man forstår sikkert min begejstring, når man ser denne skønne quiltning

foto af Maria

Det var lige hvad jeg havde drømt om!

Det blev dog på et hængende hår at Maria fik quiltet færdig. Fredag formiddag kl. 11.15 fik jeg en sms med ordlyden: "Nu har jeg syet sidste sting på din quilt. Nu skal jeg - i nævnte rækkefølge: I bad, spise, pakke min taske ... og så kommer jeg og henter dig!" Det gjorde hun ved 14-tiden og så gik turen mod Odense Kongres Center ... med en på flere måder VARM quilt i favnen :-)

Det er altid noget stressende at sætte stand op på Træf ... og denne gang betød ophængning af hele 48 quilts ved siden af, ikke mindre stress ... men vi nåede det hele inden vi blev smidt ud af Kongres Centeret ved 23-tiden.

Her er et par billeder af min quilt fra udstillingen. Det er min kære mand, Albert, der tålmodig stod i kø og ventede på at blive lukket ind sammen med alle pw-damerne, som har fotograferet min og de andre pigers quilts. Du kan se alle vores moderne quilts på butikkens flickr-album

alle fotos af min quilt er af husfotografen

og ja ... jeg ER bare glad for denne quilt :-)

Det var en SUPER oplevelse at udstille vores moderne quilts på Træf. Vi håber at vi med udstillingen har kunne inspirere andre til at prøve kræfter med det moderne.

En lille smule malurt i bægeret dog ...
Vi havde af DPF  fået lov til at tilmelde disse quilts samlet og få et samlet område på udstillingen til vores quilts. Vi var dog noget skuffede over den modtagelse vi fik af foreningen ifht vores udstilling.
Vi var jo ikke en særudstilling, som der var blevet annonceret/reklameret for nogen steder. Vi er alle individuelle medlemmer og BURDE have hørt til medlemsudstillingen…men det gjorde vi ikke. Derfor kunne vi heller ikke være med i konkurrencen om publikums favorit! For størstedelen af pigerne var det FØRSTE GANG de havde noget udstillet, så det var ikke kun skuffende, men også uforståeligt.

 Vi kom med hele 48 forskellige quilts af 13 forskellige quiltere ... hvilket må siges at være et ret imponerende antal, når der er tale om en ret spontan idé og altså ikke noget, vi har arbejdet målrettet på i længere tid ... og uden vores 48 quilts, havde det været en noget tynd udstilling.

Jeg kan læse i Kludemagasinet at der er flere, der undrer sig over beslutningen om at det var en meget begrænset mængde quilts, der indgik i afstemningen ... og at det er noget bestyrelsen i DPF vil tage op, så formodentlig er det sidste gang, at vi kommer til at opleve noget sådan.

Og så kan jeg ellers kun opfordre andre til at prøve at udstille. Det er faktisk ret så fedt :-)

Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Kommentér

Bemærk venligst, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.